Şarkılar Neden Dilimize Dolanır
Bazı şarkılar dilimize bir kez yapıştımı gün içerisinde defalarca söyleriz, olur olmadık yerlerde birden şarkı söyleriz. Bu takıntı bazen günlerce, hatta aylarca sürer. Bunu nedenini bilmeden söyler dururuz.
Psikologlara göre bu durumun el ilginç yanı ise beynimizin bu kontrol dışı bölümüdür.Londra’daki Goldmiths Üniversitesi’nde bu konu üzerine araştırma yapan bir ekip dile dolanan şarkılar listesinde 5000’den fazla şarkı tespit etmiş. Bunların çoğu nakaratlar içeren basit şarkılardır.
Nörolog Oliver Sacks, Musicophilia adlı kitabında, dile dolanan şarkıların “beynimizin müziğe karşı aşırı hassasiyetini gösterdiğini” ifade ediyor. Müzik tekrar içerir, dilimize dolanan şarkılardan kurtulmanın zorluğu da bundan kaynaklı olabilir. Yani şarkının tümünü söylemekten ziyade hafızamıza takılıp kalan bölümlerini tekrarlayıp dururuz. Tekrarlar hatırlamayı etkileyen önemli bir faktördür. Belki de bu yüzden bir müziği tekrar tekrar işitmek hafızamızda derin çentikler açar ve dilimize dolanan şarkılar bu çentiklerde kök salar. Bu şarkılarda ayrıca ilginç bir hava da vardır; Akılda kalıcı özellik katan bir hava. Hafıza sistemimize girmelerinin nedeni de bu olabilir.
Ritmin Kölesi Olmak
Bir şarkı sürekli dilinize dolanıyorsa, onu dinlemeden de, sadece adının geçmesiyle de dile dolanma durumu tekrarlanabilir. Demek ki bu, geçici bir durum değil, uzun dönemli hafızayla ilgili bir olgu. İnsan hafızasıyla ilgili araştırmalarda, kısa dönem hafızamızda “köle sistemleri” olarak adlandırılan olgulara dikkat çekilmiştir. Bunlar, belleğimizin görüntü ve sesleri yakalayan bölümleridir ve bir şeye yoğunlaştığımız kısa süre boyunca onları canlı tutmamızı sağlar. Köle sistemlerden biri “zihnin gözü”dür ve görsel bilgileri toplar, diğeri ise örneğin telefon numaralarını hatırlamamızı sağlayan “içkulak”tır. Dile dolanan şarkıların etkilediği kısım işte burasıdır.
Peki Ya Çözümü
Dilimize dolanan şarkılardan kurtulmanın en iyi yolu başka bir şeyle ilgilenmektir. Bilişsel mekanizmamızın bir parçası olan ve sesleri hatırlama ve tekrarlama işlevi gören içkulağımız, dilimize dolanan şarkının etki alanına girmiştir. Kontrolümüz altında olmayan bu alana istediğimiz kadar “kes sesini” diyelim, işe yaramayacak, belki de durumu daha da kötüleştirecektir. Yapılacak en iyi şey, onu başka bir işle görevlendirmektir.
Ben başka şeylerle de ilgilensem yine de kurtulamıyorum bu illetten. Özellikle önemli bir sınavım varsa ağzıma kesinlikle bir şarkı takılıyor 🙂
Haz 07, 2017 08:38Aman ya dolansınnnn. Ne olucak sanki. Güzel bir şey aslında iyi oluyor dolanması. Ben seviyorum 🙂 O zaman hep beraber saçma sapannnn cümlelerdennnnnnn
Haz 07, 2017 10:30Hayatımı mahveden gülmelerden… 🙂
Haz 07, 2017 18:35Değinmiş olduğunuz konu çok güzel 😀 Fakat dilime dolanan şarkıdan kurtulmayı istemem başka bir işe yönelip kurtulmaya çalışılsa da bu zor olsa gerek.
Haz 07, 2017 10:30Thanks, great article.
Haz 08, 2017 19:26You’r welcome reader,wait to us for more great article 🙂
Haz 08, 2017 20:16Aslında çoğu şarkı (yabancı metal) içinde sübliminel mesaj barındırıyor. Bana göre bu bir hastalık 😀
Haz 09, 2017 12:35çoğu zamanlar oluyor bazen kendini şarkı söylerken buluyorum
Haz 11, 2017 11:18Benim dilime dolanan şarkı yeni çıkan bir şarkıysa haftalar sürüyor. Başka şarkılar geçiyorum ben de.
Haz 13, 2017 11:50şarkıların bazıları o kadar akla hitap ediyor ki neredeyse 2 3 gün dilime takılan şarkılar oluyor
Haz 16, 2017 15:26